EN LV LT

2022. aasta oli kogu kindlustuajaloo jooksul kahjude summa poolest viiendal kohal

Möödunud aastal põhjustasid looduskatastroofid kahju 313 miljardi USA dollari väärtuses. Kogu kindlustusajaloo jooksul oli 2022. aasta kahjude summa poolest viiendal kohal. Ülemaailmse kindlustusmaaklerifirma Aoni analüüsist nähtub, et 2022. aastal toimus maailmas 421 loodusstiihia nähtust ja kõigi nende kogukahju hinnatakse 313. miljardile USA dollarile. Vähem kui pooled (132 miljardit USA dollarit ehk 42%) neist kahjudest olid kindlustatud ja koguni 75% kindlustushüvitisi makstakse välja kindlustusvõtjatele Ameerika Ühendriikides. Eestis tekitavad enim kahjusid sellised loodusnähtused nagu tormid, vihmasajud ja tugevad lumesajud – nende tekitatud kahju ühele objektile ulatub 50 tuhande euroni ja üle selle.
Kindlustusandjad nimetavad 2022. aastat kindlustuskahjude suuruse poolest viiendaks aastaks kogu kindlustusajaloo jooksul. Suurimaid kahjusid tekitas USA-d laastanud orkaan Ian, mille tekitatud kahju suuruseks hinnatakse kuni 55 miljardit USA dollarit. Veel 4 miljardit USA dollarit kahju tekitas mullu märtsis Austraalias toimunud üleujutus ja 3,4 miljardit USA dollarit orkaanid Euroopas.
Euroopa riigid kannatasid mullu kuumalainete tagajärgede pärast ning kindlustusjuhtumite arv ulatus 19 200ni. Kindlustusandjad selgitavad seda kõike kliimamuutustega – mullu oli maailma keskmine temperatuur 0,86 kraadi võrra (Celsiuse järgi) kõrgem kui 20. sajandi keskmine temperatuur. Euroopas aga oli 2022. aasta suvi rekordiliselt kuum – see oli 1,34 kraadi võrra kuumem kui 1991–2020. aastate keskmine, Ühendkuningriigis aga registreeriti eelmisel aastal kõigi aegade kõrgeim temperatuur – 40,3 kraadi Celsiuse järgi.
Looduskatastroofid põhjustavad kümneid tuhandeid surmajuhtumeid ja sadadesse miljarditesse küündivaid kahjusid
Aoni raportis on märgitud, et 2022. aastal hukkus ülemaailmsete looduskatastroofide tõttu umbes 31 300 inimest, mis on oluliselt vähem kui 21. sajandi keskmine (73 200). Umbes kaks kolmandikku möödunud aastal Euroopat, Hiinat ja teisi riike tabanud surmajuhtumeid võib otseselt seostada kuumalainetega. Tõsiste hooajaliste üleujutuste tõttu Indias ja Pakistanis hukkus Lõuna-Aasias tuhandeid inimesi. Teised märkimisväärsed üleujutused olid Nigeerias ja Lõuna-Aafrikas, samuti Hiinas ja Brasiilias.
Aoni aruandes märgitakse, et suurim paranemine on saavutatud Aasias, Aafrikas ja Lõuna-Ameerikas, kus loodusõnnetustes hukkunute arv on vähenenud kõige rohkem.
AON Balticu esindaja V. Slavinskase sõnul kannavad inimeste pingutused siiski looduskatastroofide vastu võitlemisel vilja. „Paranenud on prognoosimine ja evakuatsiooni planeerimine, kasvavad võimalused avalikkuse kiiremaks teavitamiseks, karmistatakse ehituskontrolli,” ütles Aon Balticu esindaja. „Kuid selleks, et leevendada loodusõnnetustest põhjustatud majanduslikku koormust ei piisa ainult ennetusmeetmetest – need, kellel on kindlustus, saavad kiiremini taastada oma tervise ja varalise kahju.”
2022. aastal tekitasid kogu maailmas kindlustuskahjusid kõige rohkem troopilised tsüklonid (109 miljardit USA dollarit), üleujutused (66 miljardit USA dollarit), põud (54 miljardit USA dollarit), rajud ja orkaanid (~ 50 miljardit USA dollarit). Nendele looduskatastroofidele järgnesid maavärinad (14 miljardit USA dollarit), äärmuslikud külmalained (10 miljardit USA dollarit), tuuletormid Euroopas (8 miljardit USA dollarit), tulekahjud (3 miljardit USA dollarit) ja muud põhjused.
Aoni üksikasjalik ingliskeelne 2023. aasta Weather, Climate and Catastrophe Insight dokument on avaldatud siin: 20230125-weather-climate-catastrophe-insight.pdf (aon.com)